Itt a tavaszi kiárusítás! Vásároljon kedvezményes áron.

Fogók és készletek

Ez az egyik legfejlettebb gyöngyfűzési technika. És mi is ez pontosan? Ez egy gyöngyfűzési technika, amelyben az egyes gyöngyöket és alkatrészeket fűzőlyukak segítségével kötjük össze. E szemek létrehozásához drótra, valamint különféle formájú fogókra lesz szüksége.

A gyöngyfűzéshez különböző méretű és anyagú drótokat használnak. A fűzőlyuk szinte minden vezetékre elkészíthető, csak azt kell figyelembe venni, hogy egyes drótanyagok könnyebben kezelhetők lesznek, mint mások. Például a rézhuzalok puhábbak lesznek, mint az acél, így a rézhuzal kezelése, majd a hurok elkészítése könnyebb lesz, mint a fent említett acélhuzalnál.

A fűzőlyukak készítéséhez kerek, elkeskenyedő pofájú fogót használnak. Formájuknak köszönhetően különböző átmérőjű fűzőlyukakat készíthetsz velük. Egy kis gyakorlást igényel, de utána könnyű velük dolgozni, és tényleg bárki meg tudja csinálni.

A legelején erre a három fogóra lesz szüksége: csípő, kerek és félkör lapos.

Csípő fogó

Ahogy a neve is sugallja, arra használják, hogy levágják a vezetéket azon a ponton, ahol meg akarja szakítani. Az ékszerek gyártásában ez az egyik legmegterheltebb. Főleg, ha kemény anyagokkal dolgozik. Ezek idővel eltompítják a fogót, és károsíthatják a pengét is. Az ehhez hasonló tompa csipeszek hosszan tartó használata bőrkeményedést és sérülést okozhat a kezeken. Ezért a fogó ilyen sérülése esetén a fogót időben újakra kell cserélni.

štípací kleště na výrobu šperků výroba náušnic pomocí kleští štípací kleštičky

Kerek fogó

A leggyakrabban használt fogók közé tartoznak, és nem hiányozhatnak egyetlenkészletből sem. Ezzel a fogóval könnyedén hajlíthatod kerek formára a vezetékeket, akár fűzőlyuk alakúra is. Használják összekötő gyűrűk nyitásához és zárásához, valamint kisebb berendezésekben tartó fogóként a gyűrűk csatlakoztatásakor. Abban az esetben, ha puhább vezetéket tartunk velük, figyelni kell a huzal deformációjára. Ha nagyobb erőt használ, akkor túlságosan összenyomhatja a drótot, és nem fog olyan jól kinézni, mint az elején.

kulaté kleště kulaté kleště kulaté kleště

Ha pedig nem szeretnél kézzel, körfogóval fűzőlyukakat készíteni, akkor vásárolhatsz egy olyan fogót, amivel lényegében elkészíti a fűzőlyukat. A kapott fűzőlyuk méretét az adott fogó fűzőlyukának átmérője határozza meg. Nagy előnyük pedig a könnyű és gyors munkavégzés mellett az, hogy nekik köszönhetően mindig egyforma méretű fűzőlyukat készít. A Nubion 3 hálóméretben találja őket - 3 mm, 2,25 mm és 1,5 mm.

ketlovací kleště Ketlovací kleště na výrobu ketlovacích oček ketlovací kleště  

Félkörben elkeskenyedő lapos fogó 

Ez a fogó arra szolgál, hogy a huzalt a másik irányba fordítsa el. A körfogó mellett a félkörben elkeskenyedő lapos fogó is használható maggyöngyök préselésére vagy fűzőlyukak zárására. Általában túl szélesek ahhoz, hogy kinyíljanak, és nem férnek be a lyukba. Használhatja tartófogóként is. A kerek fogóhoz hasonlóan ügyeljen arra, hogy puhább anyagokkal dolgozzon az erővel. A félkörfogónak köszönhetően könnyedén meghajlíthatod a vezetékeket, például 90 fokos szögbe, amikor egy adott helyen pontos hajlításra van szükség.

  ploché kleště na výrobu šperků bižuterní ploché kleště

A nagyobb szerszámkészletekben a már említetteken kívül egyéb fogókat és csipeszeket is talál:

Nylon kerek fogó

Ahogy a neve is sugallja, ezeknek a fogóknak a felületén nylon bevonat található, amely megakadályozza a huzal esetleges deformálódását. És éppen emiatt leggyakrabban tartófogóként használják, ellenkezőleg, szem becsukására nem alkalmasak. A szem becsukásakor a nylon rész elhasználódhat, ami miatt a fogót újakra kell cserélni. A legtöbb esetben ezeknek a fogóknak csak a nylon része cserélhető, elkerülve a teljes fogó, vagy akár a teljes készlet megvásárlását. Ezek a fogók nagyon praktikusak, mert segítségével bármilyen anyagú vezetékkel dolgozhat.

nylonové kulaté kleště nylonové kulaté kleště 

Nagy lapos fogó

Funkciójuk nagyon hasonló a korábban említett félgömbfogóéhoz. Ezek valamivel szélesebbek, így a vezeték megtartására vagy egy erősebb vezeték szemének becsukására szolgálnak.

velké ploché kleště na výrobu špěrků ploché kleště na šperky

Félköríves íves fogó

Ezzel a fogóval jobban beáll a nehéz szögekbe, és finomabb munkákat is elbír. Hajlításuknak köszönhetően a lyuk jobban látható. Használhatja őket a szem kinyitásakor és becsukásakor.

půlkulaté zužující se kleště

Egyenes vékony csipesz

Alkotóelemekkel való munkavégzéshez és apró részletek létrehozásához használják. Nem nagyon alkalmas gyöngyök felszedésére, mert túl vékony, és a gyöngyök kicsúszhatnak a csipeszből. Nem alkalmas vezetékek tartására vagy fűzőlyukak zárására sem.

Lapos végű csipesz

Lapos végeinek köszönhetően a csipesz alkalmas gyöngyök felszedésére. Javasoljuk, hogy ne használjon túl nagy erőt, mert eltörheti a vékony és üveggyöngyök egy részét.

pinzety na výrobu šperků

E-shopunkban az alábbi színekben találhat fogóval ellátott készleteket: bubblegum rózsaszín, kék, oliva , lila orchid vagy csoki.

 sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků

A képeken bubblegum rózsaszín és csokoládé eszközök láthatók. Az e-shopban szerszámokat egyenként vagy más készletben is árulunk.


Reméljük, hogy tetszett a mai cikk, és segít az alkotásban.

Jana