🚚 15.000 Ft feletti rendelés esetén a kiszállítás ingyenes

Ez az egyik legfejlettebb gyöngyfűzési technika. És mi is ez pontosan? Ez egy gyöngyfűzési technika, amelyben az egyes gyöngyöket és alkatrészeket fűzőlyukak segítségével kötjük össze. E szemek létrehozásához drótra, valamint különféle formájú fogókra lesz szüksége.

A gyöngyfűzéshez különböző méretű és anyagú drótokat használnak. A fűzőlyuk szinte minden vezetékre elkészíthető, csak azt kell figyelembe venni, hogy egyes drótanyagok könnyebben kezelhetők lesznek, mint mások. Például a rézhuzalok puhábbak lesznek, mint az acél, így a rézhuzal kezelése, majd a hurok elkészítése könnyebb lesz, mint a fent említett acélhuzalnál.

A fűzőlyukak készítéséhez kerek, elkeskenyedő pofájú fogót használnak. Formájuknak köszönhetően különböző átmérőjű fűzőlyukakat készíthetsz velük. Egy kis gyakorlást igényel, de utána könnyű velük dolgozni, és tényleg bárki meg tudja csinálni.

A legelején erre a három fogóra lesz szüksége: csípő, kerek és félkör lapos.

Csípő fogó

Ahogy a neve is sugallja, arra használják, hogy levágják a vezetéket azon a ponton, ahol meg akarja szakítani. Az ékszerek gyártásában ez az egyik legmegterheltebb. Főleg, ha kemény anyagokkal dolgozik. Ezek idővel eltompítják a fogót, és károsíthatják a pengét is. Az ehhez hasonló tompa csipeszek hosszan tartó használata bőrkeményedést és sérülést okozhat a kezeken. Ezért a fogó ilyen sérülése esetén a fogót időben újakra kell cserélni.

štípací kleště na výrobu šperků výroba náušnic pomocí kleští štípací kleštičky

Kerek fogó

A leggyakrabban használt fogók közé tartoznak, és nem hiányozhatnak egyetlenkészletből sem. Ezzel a fogóval könnyedén hajlíthatod kerek formára a vezetékeket, akár fűzőlyuk alakúra is. Használják összekötő gyűrűk nyitásához és zárásához, valamint kisebb berendezésekben tartó fogóként a gyűrűk csatlakoztatásakor. Abban az esetben, ha puhább vezetéket tartunk velük, figyelni kell a huzal deformációjára. Ha nagyobb erőt használ, akkor túlságosan összenyomhatja a drótot, és nem fog olyan jól kinézni, mint az elején.

kulaté kleště kulaté kleště kulaté kleště

Ha pedig nem szeretnél kézzel, körfogóval fűzőlyukakat készíteni, akkor vásárolhatsz egy olyan fogót, amivel lényegében elkészíti a fűzőlyukat. A kapott fűzőlyuk méretét az adott fogó fűzőlyukának átmérője határozza meg. Nagy előnyük pedig a könnyű és gyors munkavégzés mellett az, hogy nekik köszönhetően mindig egyforma méretű fűzőlyukat készít. A Nubion 3 hálóméretben találja őket - 3 mm, 2,25 mm és 1,5 mm.

ketlovací kleště Ketlovací kleště na výrobu ketlovacích oček ketlovací kleště  

Félkörben elkeskenyedő lapos fogó 

Ez a fogó arra szolgál, hogy a huzalt a másik irányba fordítsa el. A körfogó mellett a félkörben elkeskenyedő lapos fogó is használható maggyöngyök préselésére vagy fűzőlyukak zárására. Általában túl szélesek ahhoz, hogy kinyíljanak, és nem férnek be a lyukba. Használhatja tartófogóként is. A kerek fogóhoz hasonlóan ügyeljen arra, hogy puhább anyagokkal dolgozzon az erővel. A félkörfogónak köszönhetően könnyedén meghajlíthatod a vezetékeket, például 90 fokos szögbe, amikor egy adott helyen pontos hajlításra van szükség.

  ploché kleště na výrobu šperků bižuterní ploché kleště

A nagyobb szerszámkészletekben a már említetteken kívül egyéb fogókat és csipeszeket is talál:

Nylon kerek fogó

Ahogy a neve is sugallja, ezeknek a fogóknak a felületén nylon bevonat található, amely megakadályozza a huzal esetleges deformálódását. És éppen emiatt leggyakrabban tartófogóként használják, ellenkezőleg, szem becsukására nem alkalmasak. A szem becsukásakor a nylon rész elhasználódhat, ami miatt a fogót újakra kell cserélni. A legtöbb esetben ezeknek a fogóknak csak a nylon része cserélhető, elkerülve a teljes fogó, vagy akár a teljes készlet megvásárlását. Ezek a fogók nagyon praktikusak, mert segítségével bármilyen anyagú vezetékkel dolgozhat.

nylonové kulaté kleště nylonové kulaté kleště 

Nagy lapos fogó

Funkciójuk nagyon hasonló a korábban említett félgömbfogóéhoz. Ezek valamivel szélesebbek, így a vezeték megtartására vagy egy erősebb vezeték szemének becsukására szolgálnak.

velké ploché kleště na výrobu špěrků ploché kleště na šperky

Félköríves íves fogó

Ezzel a fogóval jobban beáll a nehéz szögekbe, és finomabb munkákat is elbír. Hajlításuknak köszönhetően a lyuk jobban látható. Használhatja őket a szem kinyitásakor és becsukásakor.

půlkulaté zužující se kleště

Egyenes vékony csipesz

Alkotóelemekkel való munkavégzéshez és apró részletek létrehozásához használják. Nem nagyon alkalmas gyöngyök felszedésére, mert túl vékony, és a gyöngyök kicsúszhatnak a csipeszből. Nem alkalmas vezetékek tartására vagy fűzőlyukak zárására sem.

Lapos végű csipesz

Lapos végeinek köszönhetően a csipesz alkalmas gyöngyök felszedésére. Javasoljuk, hogy ne használjon túl nagy erőt, mert eltörheti a vékony és üveggyöngyök egy részét.

pinzety na výrobu šperků

E-shopunkban az alábbi színekben találhat fogóval ellátott készleteket: bubblegum rózsaszín, kék, oliva , lila orchid vagy csoki.

 sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků sada kleští na výrobu šperků

A képeken bubblegum rózsaszín és csokoládé eszközök láthatók. Az e-shopban szerszámokat egyenként vagy más készletben is árulunk.


Reméljük, hogy tetszett a mai cikk, és segít az alkotásban.

Jana