Itt a tavaszi kiárusítás! Vásároljon kedvezményes áron.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő makramé fonalat

A makramé-technika olyan sláger, amely már néhány éve kering az Instagramon és a Pinteresten. Alapvetően egy textilgyártási technika, amely nem igényel különösebb felszerelést, ezért olyan könnyen elérhető mindenki számára, aki valami szépet szeretne készíteni.

A makramé vagy magyarul súrolás a szálak kézi csomózással történő feldolgozásának nagyon régi módja. Állítólag az ókori arabok találták fel. Az Ibériai-félsziget 8. században kezdődött mór megszállásának köszönhetően a makramé technika eljutott Európába. Neve a migramah (= díszszegély) vagy a magra (= hímzett szalvéta) szóból származik.

Kaparási technikával szinte bármi elkészíthető. Leggyakrabban olyan lakásdíszekkel találkozhatunk, mint a falvédők, virágcserepek függönyei, terítők, asztali futók vagy párnahuzatok. Valószínűleg ezekkel a termékekkel találkozunk a leggyakrabban, de ékszereket, kézitáskákat és táskákat, öveket, ruhákat, hajkiegészítőket készítenek, kárpitozott bútorok letakarására stb. is használnak. Ha az embernek van fantáziája és tud egy kicsit is ezzel dolgozni. technikával valóban bármit meg lehet alkotni.

Ebben a technikában az a nagyszerű, hogy nincs szükség semmi olyanra, ami nem elérhető. Csak egy zsinórra, ollóra és esetleg egy ágra van szüksége. Aztán egy kis ügyes kéz és türelem az egyes csomók megtanulásakor. A jó oldala az, hogy manapság a barkácsoló makramé oktatóanyagok az egész interneten elérhetők, és ingyenesen elérhetők, tehát semmi akadálya. Még néhány makramé oktatóanyagot is találhat blogunkon.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő makramé fonalat?

Ez a cikk egyébként nem ad egyértelmű választ erre a kérdésre, mert nem rossz vagy jó fonal. Ez a preferenciákról szól, és arról, hogy mi a legjobb az Ön számára. Az egyik alkotó csak egyfajta fonalat használhat, a másik nem enged másikat, és egyik sem jobb vagy rosszabb alkotó. Igaz, hogy amikor elkezded, nehéz kitalálni, hogy melyik anyag válik be a legjobban, és az egyetlen dolog, amit tehetsz ellene, hogy próbálkozol, próbálkozol és próbálkozol. Amikor elkezdtem a makraméval, természetesen olcsóbb anyagot választottam. Hiszen nem tudhatod, hogy élvezni fogod-e, vagy egyáltalán sikerül-e, így ez az alacsonyabb költség egy kicsit kevésbé fáj. Az olcsóbb fonalat használhatod edzésre, és amint rájöttél, át lehet váltani drágább anyagra.

Ebben a szövegben adok néhány tanácsot és javaslatot, de a végső döntést egyedül az Öné.

Minden makramé munka "építőanyaga" a fonal. Ha nem a megfelelő fonalat választja ki, az egész gyártási folyamatot ellenezheti. Mit értek nem megfelelő fonal alatt? Úgy értem, hogy nem lenne megfelelő rugalmas vagy rugalmatlan a projektjéhez, túl keskeny vagy túl széles lenne, kibomlana, vagy nem lenne fésülve. Ezért fontos, hogy az adott projekthez megfelelő anyagot vásároljunk, és gondolkodjunk rajta.

macrame

Milyen anyagból?

A fonal különböző anyagokból és ezek keverékeiből készül – újrahasznosított pamutból és biopamutból, 100% pamutból, pamutból (viszkóz, poliészter) vagy 100% poliészterből. Nyilvánvaló, hogy az első kettő a legdrágább a piacon. A 100% poliészterből készültek viszont alacsony ára miatt vonzzák magukra a figyelmet, de makramé készítésére nem alkalmasak - csúsznak, nem csomóznak, csillognak stb. Biztosan lesz olyan termék, ami használhatók, de a mi igényeinkre ezeket teljesen kihagynám.

Melyik típust válasszuk?

Nincs olyan fonal, mint a fonal, és nincs makramé zsinór, mint a makramé zsinór. Nagy tudománynak tűnhet, de idővel biztosan rá fogsz jönni. A piacon több típus létezik:

A cső (más néven zsinór vagy fonott fonal) hasonló a csipkéhez. Több szálból van szőve. Középen üreges, belül poliészter szál béléssel van ellátva, ami biztosítja, hogy a csomóban ne zsugorodik, és továbbra is megtartja térfogatát. Az alagút belsejében lévő műszálat ki lehet húzni és ettől hajlékonyabb vagy keskenyebb lesz a fonal, ha szükségünk van rá. Legyen óvatos a színekkel és a sötét árnyalatokkal – a belső mesterséges szál általában fehér, és a végén kikandikál az alagútból, ami a végén nem biztos, hogy túl szépnek tűnik. Könnyű vele dolgozni, nem bomlik ki, nem kopik (csak egy kicsit a vágás után). Az összetett kötés rovására lehetetlen fésülni ezt a fonalat. Enyhén rugalmas lehet, és még inkább a csőből való szál eltávolítása után. Figyelem, néhány zsinegfonalnak nincs belső szála. Alkalmas kezdőknek.

cső lélekkel / cső lélek nélkül

macrame macrame

A spagetti (angol szalag) egy lapos, üreges fonal. Sűrű szövésű, így nem fésülhető és alig kopik. A szélessége miatt terjedelmesnek tűnhet, de nagyon összehúzódnak a csomóban, így többet fogyaszt, mint például az üregek. Formájának köszönhetően érdekes domborművet alkot. Elasztikus tud lenni. Alkalmas kezdőknek.

macrame

A zsinór (sodort fonal is, angol cord) a legegyszerűbb kialakítású. A zsinór sok vékony szálból áll, amelyeket csak összecsavarnak. Ez a fonal szinte minden típusú makraméhoz alkalmas, mert fésülhető. Fésüléshez ideális. Nem rugalmas. Kicsit nehezebb vele dolgozni, mert szeret kibontakozni, sokat kopogtatni és nem "együtt" tartani. De könnyen megbirkózik ezzel, ha szigetelőszalaggal lezárja a végeit. Munka közben is másképp alakul, attól függően, hogy hogyan húzod le és milyen irányba fordítod. Az a jó, hogy szűkíthető - csak eltávolítasz pár szálat és kész. Annak ellenére, hogy nehezebb vele dolgozni, sokoldalúsága miatt szinte kizárólag ezt a fajta fonalat használom. Egy kis tapasztalatot ajánlok.

p style="text-align: center;">macrame

A kötél (sodort zsinór is, angol rope) min. 3 kisebb kötél egy kötélben. A nagy szélességeket is 5 kábelből csavarják. Kialakításának köszönhetően a kötél megtartja a térfogatot a csomókban, és alig zsugorodik, ezért a kötéltermékek gyakran terjedelmesebbek, mint más fonalfajták. Nem rugalmas, fésülhető. Úgy fésülöm, hogy először 3 szálat kibontok egymásból, majd fokozatosan fésűvel fésülöm. Ha nem választja el egymástól a vezetékeket, a fésű megakadna, és sokkal több erőfeszítésbe kerülne, és természetesen idegekbe kerülne. A kötél nagyon hasonlít a zsinórhoz, de én még így is kicsit jobbnak találom a munkát. Előnye, hogy az egyes szálak egymástól elválaszthatók, így állítható ennek a fonalnak a szélessége. Egy kis tapasztatatot ajánlok.

macrame

Milyen szélességet válasszunk?

Ez teljesen rajtad múlik. Az alapszabály az, hogy minél vékonyabb, minél munkaigényesebb, minél nagyobb a fogyasztás, annál finomabb a minta. Ha kicsi terméket szeretne, próbálkozzon 2-3 mm szélességgel. Ha viszont nagyon nagy és terjedelmes terméket szeretne, akkor 5 mm-es vagy annál nagyobb szélességet választanék. Egy ilyen arany középpont 3-4 mm-ben van. De vigyázat, a 3 mm-es kötelek nem ugyanazok, mint a 3 mm-es zsinórok. Amint azt már olvasta, egyes fonalak összehúzódnak és megfeszülnek a meghúzási pontokon. Mondhatok egy példát - egy 3 mm-es kötél nagyobb, mint egy 3 mm-es zsinór, ami elég jelentős ahhoz, hogy magam is meglepődjek.

Remélem, hogy ez a cikk legalább egy kicsit segített a fonal kiválasztásában.

Tudasd velünk például az Instagramom vagy a TikTokon, hogy mit fogsz kiragadni a fonalainkból.


Ha van még valami, amiben tanácsot szeretne kapni, írjon nekünk, hogy tudjuk, mivel foglalkozzunk a jövőbeli cikkekben. :)


A cikk szerzője a Manufaktera.

Recommended products1