Itt a tavaszi kiárusítás! Vásároljon kedvezményes áron.

Karácsonyi ajtó koszorú gyöngyös díszekkel

Mindjárt itt az advent, és tematikusan karácsonyi koszorúval kell díszíteni az ajtót. Minden évben magam készítek koszorút, idén pedig úgy döntöttem, hogy gyöngyökből készítek dekorációkat. És ezért megmutatom, hogyan. :) Hogy megkönnyítsem a munkát, már beszereztem egy megkötött borókalapot, így ha még nincs tapasztalatod ebben, de mégis szeretnéd megvalósítani, akkor nyúlhatsz ehhez a "félkész termékhez" nyugodt szívvel. Most tettem hozzá a kertünkből származó fenyőtobozokat a gyöngydíszekhez, így szinte az egész koszorú házilag készült. Nem kísérleteztem a színekkel, és a karácsonyi klasszikusokat választottam – a vöröset és az ezüstöt.

Mire lesz szükségünk?

fenyő koszorú alap

kb 130 db 4 mm átmérőjű bevonatos lávagyöngy

egy csomag fényes vörös maggyöngy

egy csomag matt vörös maggyöngy

zöld selyemzsinór tűvel

0,3 mm vastagságú huzal (a huzal vastagságát igazítsa a gyöngyök furataihoz)

szélesebb szalag

bográcsfogó és vágófogó, olló, virágdrót (zöld), természetes dekorációs tárgyak (fenyőtobozok, diófélék, fagyöngy, szárított virágok stb.)

1. lépés

Először is piros rokaj gyöngyökből gallyakat készítünk. Két típust választottam - piros fényes és piros matt. A gyöngyökből származó gallyak a koszorúban lévő magyalra vagy berkenyére emlékeztetnek, a fagyosak pedig úgy néznek ki, mintha dér borította volna őket. Ahogy a természetben minden gally egyedi, így elkészítettem őket is. Mindegyik más, de a gyártási elv ugyanaz. Kezdjük egy elég hosszú darab 0,3 mm-es drót vágásával. Egy kb 10 cm hosszú gallyhoz kb 50-60 cm hosszúságú drótot használtam, de attól is függ, hogy milyen ágasra készíted a gallyakat.

vánoční věnec

2. lépés

A drótot kissé félbe hajlítjuk, és ráfűzzük a gyöngyöket.

vánoční věnec  vánoční věnec

3. lépés

A sor rögzítéséhez a huzal egyik végét kívülről ellentétes irányban áthúzzuk a sor utolsó gyöngyén, majd átfűzzük a sor összes többi gyöngyén. Rendesen meghúzzuk.

vánoční věnec  vánoční věnec

4. lépés

Hagyjuk itt dolgozni a fantáziát. A gyöngyök számának különböző kombinációival különböző gallyakat készítünk. Néhányat bokrosabbra, másokat egyszerűbbé teszünk. Végül az utolsó gyöngyöt az ellenkező irányba befűzzük és rögzítjük. A felesleges drótot megcsavarjuk, és hagyunk néhány cm-t, hogy beleszúródjon a koszorúba. A többit fogóval levágjuk.

vánoční věnec  vánoční věnec

5. lépés

Létrehoztam 4 mattot (a végén egy ötödiket tettem hozzá) és 5 fényes ágat.

vánoční věnec  vánoční věnec

6. lépés

Egy másik díszítőelem a koszorún egy gyöngyös lánc lesz. Bevont lávagyöngyöket használtam hozzá, melyek ezüst színükkel gyönyörűen csillognak a sötét koszorún, és ismét kombináltam mindkét piros maggyönggyel. A gyöngyöket zöld selyemzsinórra fűztem egy tűvel, ami 2 m hosszú és pont elég hosszú a koszorúmhoz. Az a jó, hogy a madzagot már úgy kapja meg, hogy a végén van egy tű, így még könnyebb vele dolgozni.

vánoční věnec

7. lépés

A zsinór elején csomó segítségével szemet készítünk. Ebben a sorrendben készítjük el a láncot - fényes maggyöngy, lávagyöngy, matt maggyöngy. Rögzítjük őket egyenletes térközzel csomókkal. Segítőek lehet a zsinóron lévő hajtások, amelyeket követtem, így a csomók közötti távolság szabályosan volt egymástól. A csomót "a hajtás körül" készítettem. A zsinór végére készíthetünk még egy hurkot, vagy csak csomót.

vánoční věnec  vánoční věnec  vánoční věnec

8. lépés

Utolsó dekorációként ezüst csillagokat készítünk. Minden csillaghoz 25 bevonatos lávagyöngyre lesz szükségünk.

vánoční věnec

9. lépés

Egy kellően hosszú 0,3 mm-es drótot vágunk, amelyre 10 db gyöngyöt fűzünk. Most átfűzzük a huzal egyik végét az első gyöngyön az ellenkező irányba. Ez összeköti nekünk, és létrehoz egy alapkereket.

vánoční věnec  vánoční věnec

10. lépés

Fűzz 2 gyöngyöt a drótra. A második gyönggyel még egyszer átvezetjük a drótot az ellenkező irányba, és hurkot hozunk létre körülötte. Ez létrehoz egy csillagpontot.

vánoční věnec  vánoční věnec

11. lépés

Felfűzünk még egy gyöngyöt a drótra, majd a drótot átfűzzük az alapkerék harmadik gyöngyén.

vánoční věnec  vánoční věnec vánoční věnec

12. lépés

Így járunk el addig, amíg egy 5 ágú csillagot nem kapunk. A végén a huzal végét a bográcsfogóval megcsavarjuk és a fogóval összecsípjük. Ezt a vékony drótot nagyobb ollóval el lehet vágni, de tönkreteszi a pengét. Négy csillagot csináltam.

vánoční věnec

13. lépés

Most már minden alkatrészünk megvan, szóval térjünk rá a koszorú végső díszítésére.

Először a gyöngylánccal kezdjük, amit egyenletesen elosztunk a koszorú körül. Szükség szerint mozgatjuk a gyöngyöket a cérnán. Több ponton pedig hajtű formájú, összehajtott virágdrót beszúrásával rögzítjük. Használhat forró ragasztópisztolyt is, de én szeretem a koszorút szétszedni, és évekig többször is használni a dekorációkat, így inkább beszúrom, mintsem a ragasztótól megtisztítanom vagy kidobnám.

vánoční věnec

14. lépés

Most masnit kötünk a koszorú közepére. Duplán készítettem, mert nem találtam szélesebb szalagot, és azt akartam, hogy a masni kifejezőbb és terjedelmesebb legyen.

vánoční věnec

15. lépés

Most jön a gallyak sora, amit a koszorúba szúrunk. Ha szükséges, ismét segítünk magunkon virágüzleti drótból készült hajtűkkel.

vánoční věnec  vánoční věnec

16. lépés

Ugyanígy hajtűkkel ezüst csillagokat rögzítünk a koszorúhoz.

vánoční věnec

17. lépés

Végül a szabad helyekre kúpokat ragasztottam, amelyek köré tekertem a drótot és megcsavartam a végeit.

vánoční věnec  vánoční věnec

18. lépés

Még néhány közelkép és kezdődhet a karácsony, mert kész vagyok! És mi van veled? Rendelje meg az anyagot, főzze meg a hegesztőt, és már mehet is.

vánoční věnec  vánoční věnec  vánoční věnec

És itt van az egész koszorú. Hogy tetszik?

vánoční věnec

Tekintse meg a videót a teljes gyártási folyamatról.

Köszönöm az instrukciókat Manufaktera.