Itt a tavaszi kiárusítás! Vásároljon kedvezményes áron.

Makramé fejpánt ásványi gyöngyökkel

A mai tutorialban megmutatjuk, hogyan készítsünk otthon egy karcos (= idegen szóval makramé) fejpántot, amit ásványgyöngyökkel díszíthetünk. A gyöngyöknek köszönhetően a kapott fejpánt már-már hercegnős tiara megjelenését ölti. Ezúttal egy bordó színt választottam, amihez a rózsaszín jáde gyöngyök passzoltak, melyek finom márványozású, gazdag bordó színben. Ha szereted a kifejezőbb hajkiegészítőket, használhatsz 4-5 mm széles fonalat, amivel masszívabbnak tűnik a fejpánt.

Amire szüksége lesz:

20-30 8 mm-es ásványgyöngy (hivatkozás a rózsaszín jade-re)
2-3 mm széles pamutfonal
Fejpánt (ideális esetben) a fonal színében
A cérnát a fonal színében
Szalag a fonal színében
Olló, tű,szigetelőszalag, ragasztópisztoly


1. lépés
7 méter vágott fonalat, két darab 10 cm-es szalagot és 1 méter cérnát készítünk. Kezdetben egy ilyen hosszú fonallal való munka megerőltető lesz, különösen a kézen. A vége összegabalyodik, a kezelés pedig kényelmetlen lesz, de minden csomónál a fonal gyorsan fogy. Csak az elején ki kell bírnia.

výroba macramé čelenky

2. lépés
Vegyünk egy fejpántot. Én műanyagot ajánlok, amin jobban csúszik a fonal. Szigetelőszalaggal felragasztjuk a munkaszőnyegre, hogy szilárdan tartsa és megfelelően meg tudjuk húzni a csomókat.

čelenka s korálky

3. lépés
A fejpánt végétől körülbelül 2 cm-re kezdjük a csomók kötését. Az egész fejdíszt csak egyféle csomóval súrolják, ezt lapos spirálcsomónak nevezik. Aki ismeri a lapos csomót az előző kulcstartó oktatóanyagunkból, az már tudja, hogyan kell csinálni. A spirálcsomó alapvetően a lapos csomó 1. szakasza.

drhaná čelenka macramé čelenka návod jak udělat plochý uzel

4. lépés
Ahogy nőnek a csomók, a fejpánt körüli spirál magától elcsavarodik, ezért hagyd, hogy vezessen. Ha szükséges, megfordítjuk a fejpántot, letakarjuk szigetelőszalaggal, a másik felét pedig befejezzük.

výroba čelenky

5. lépés
A fejpánt vége előtt 2 cm-t ismét befejezetlenül hagyunk. A felesleges fonalat levágjuk, és a szabad végeit forró ragasztópisztollyal a fejpánthoz ragasztjuk.

výroba macramé čelenky s korálky

6. lépés
Ha nem a fonal színében kapsz fejpántot (mint én), akkor a fejpánt végeit áttekerheted egy szalaggal, amit egy hot melt pisztollyal újra felragasztasz.

čelenka macramé

7. lépés
Fűzze be a tűt. A szálat a fejpánt első csomójához kötjük. Ezután fokozatosan befűzünk egy-egy gyöngyöt minden "doboz" közepébe a spirálok között.

korálková čelenka korálky navlékneme na nit

8. lépés
Fontos, hogy a cérna mindig feszes legyen, hogy a gyöngyök szilárdan tartsanak, és ne lazuljanak el. A gyöngyök száma a négyzetek számától függ. 20 darabot használtam belőle, de ha jobban csavarod a spirált, akkor több gyöngyre lesz szükséged és fordítva. A végén befűzzük a cérnát, és csomóval rögzítjük.

macramé čelenka z korálků

9. lépés
És megszületett a hercegnő korona!

čelenka s korálky čelenka s korálky z nefritu výroba čelenky z korálky

Itt van egy oktatóvideó is. 

Tudassa velünk, ha készített már fejpántot. Nagyon örülünk, ha megjelöl minket például az Instagramon.

Az oktatóanyagot a  Manufaktera készítette nekünk. ❤️